Alfabetik Sıralama

Asırlara Göre Sıralama

Tematik Sıralama

Basın

Beste

Dans

Enstalasyon/Yerleştirme

Fotoğraf

Halk Ozanı

Hat

Heykel

Kanto

Karikatür

Kültür Destekçiliği

Müze

Müzisyen

Opera/Operet

Orkestra Şefi

Resim

Restorasyon/Mimarlık

Senarist

Seramik

Sinema

Stand-up

Şarkı

Şiir

Tiyatro

Video Sanatı

Yazar

Yönetmenlik

Biyografi Arama

Nil Yalter

Nil Yalter

Türkiyeli ilk kadın video sanatçısıdır.
"Hem kamera bana bakıyor, hem de ben kameraya bakıyorum."

Doğum Tarihi: 15/01/1938 1938

Doğum Yeri: Kahire

Ölüm Tarihi:

Ölüm Yeri:

Mezarı:

Konu Başlıkları

Galeri

Nil Yalter Nil Yalter Nil Yalter

Etkinlik Alanı

Video sanatı
"1965'te Paris'e yerleştim. 1966-1969 sonuna kadar seri resim yaptım. O resimler soyut ama 1968 gerginliğini gösteren resimlerdi. 1965'te Paris'e gittiğimde büyük bir şok geçirdim (...) orada gördüğüm kavramsal sanat, op-art gibi sanat alanındaki birçok yeniliği hazmetmem altı sene sürdü. Sonra 1972'de, tam feminizmin de ortaya çıktığı zamanda, video ve enstalasyon çalışmalarıyla çağdaş sanat alanına girdim.
1968 olaylarının içindeydim, olayları Paris'teyken yaşadım. (...) Feminizmle tanışmam Simone de Beauvoir'ın yazdığı İkinci Cinsiyet (The Second Sex) kitabını keşfetmemle oldu, 18 yaşındaydım, yani 1956. (...) 1968 olayları bittikten sonra müthiş bir feminist şuur başladı. 1971'de 343 kadın 'Ben çocuk aldırdım' diye imza attı ve büyük savaşlar verilerek kürtaja izin veren bu kanun çıkartıldı. 1972'de Fransa'da kadın sanatçılar son derece şuurlu gruplar kurdu, onlardan birini de ben kurmuştum. Her ay iki defa birimizin atölyesinde oturup o günün Fransa'sında kadının sanat dünyasındaki yerini konuşurduk; istatistikler yapardık ve bu buluşmalar herkese açıktı. Galerilerde kaç kadın sanatçının olduğuna bakardık. 1972'de Fransa'da Pompidou'nun yaptığı ilk çağdaş sanat sergisinde sadece 1 kadın sanatçı, 99 erkek sanatçı vardı.
Bunları fark etmek, tartışmak, bunlara karşı savaş açmak, müzelerin kapısında bağırıp çağırmak... Yapabileceğimiz şeyi yaptık ve tüm bunların çok etkisi oldu. O dönem dünyadaki tüm kadın sanatçıları, kaybedecek hiçbir şeyleri olmadığı için çok cesur işler yaptılar.
Zannediyorum ki, bu devirlerden geçilip bu savaşlar verildiği için günümüzdeki kadın sanatçılar şimdi daha atılgan, daha rahat ve çok iyi işler yapıyorlar. Özellikle İstanbul'da.
Yabancı ülkelerde yaşayan Türk işçileri üzerine çok işler yaptım ve Fransa'da müzelerde gösterdim. (...) Ben hiçbir zaman onlarla çalışırken "Ben sanat eseri yapıyorum", "Sizin videonuzu, fotoğrafınızı çekmeye geldim" demedim. Böyle bir saygısızlık yapmadım. Hep derneklerle çalıştım. (...) 1977'de Paris Bienali için Türk Radyosu anons yaptı ve bu kişiler işçi kartlarını göstererek serginin açılışına geldiler. O dönemin müdürü kıyameti kopardı, "çocuklar gelip her şeye dokunacaklar" dedi. Ben eğer onlar gelmezse işimi kaldırırım dedim. Hiç kimse, hiçbir çocuk bir şeye dokunmadı. Sanırım bunu yapan ilk kişi de benim. (...) Sanat dünyasına da hiç yaşamadıkları bir şeyi yaşattım. Bunlar bir mesajı olan sanatçının yapmak istediği şeyler.
Tüm kullandığım programları, araçları ben kendim öğrendim. Sanat okuluna da gitmedim ama beş yaşımdan beri sanatla ilgiliydim, bebekle filan oynamazdım. Pandomim, resim, tiyatro, performans benim dünyamdı."

Pınar Turanlı, "Nil Yalter: Ümitle Yaşamak, Çalışmak Lazım", Lebriz Sanal Dergi, 25 Kasım 2011 (Erişim 23.2.2012).

Sergileri

Nil Yalter sergileri için bkz. Nil Yalter kişisel web sayfası http://www.nilyalter.com/

Eserlerinin bulunduğu koleksiyonlar
(Seçki)

Ödülleri

 

Üyelikleri

 

Eğitimi

Robert Kolej, İstanbul

Sosyal Sorumluluk Çalışmaları

 

Akraba ve Dostları

 

Anısını Yaşatan Projeler

Nil Yalter kişisel web sayfası http://www.nilyalter.com/

Hakkında Yazılanlar

Nil Yalter bibliyografisi için bkz: Nil Yalter kişisel web sayfası http://www.nilyalter.com/

Pınar Turanlı, "Nil Yalter:Ümitle Yaşamak, Çalışmak Lazım", Lebriz Sanal Dergi, 25 Kasım 2011, http://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR§ionID=6&articleID=972&bhcp=1 (Erişim 23.2.2012).

Dilek Winchester, Yasemin Özcan Kaya, "Erkek Senesi Köpek Senesi /Men's Year Dog's Year", Haksız Tahrik (unjust Provocation), Bir Sergi Kitabı, İstanbul, 2009, ss. 91-102 ("Men's Year Dog's Year", ss. 242-255).

Dilek Winchester, Yasemin Özcan Kaya, "Erkek Senesi Köpek Senesi /Men's Year Dog's Year", nilyalter.com (Erişim 23.2.2012).

Melis Tezkan, Gerçeklige Alternatif Bir Gerçeklik: Nil Yalter Videosu, Nil Yalter kişisel web sayfası, http://www.nilyalter.com/texts/1/gerceklige-alternatif-bir-gerceklik-nil-yalter-videosu-turkish-by-melis-tezkan.html (erişim 23.2.2012).

Kaynakça

Nil Yalter tanıtım sayfasında yararlanılan kaynaklar
Nil Yalter tanıtım sayfasındaki görseller için kaynak
  • Nil Yalter özel arşivi. Foto: Brigitte Muller-Fehn, 1975

Teşekkür

İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) tanıtım sayfasındaki katkıları nedeniyle Nil Yalter'e çok teşekkür eder.


 ©2012 Meral Akkent

euro.message madebycat ®