
Kassia
"Konuşmak gerektiğinde, suskunluğa dayanamıyorum."
Doğum Tarihi: 810
Doğum Yeri: Constantinople
Ölüm Tarihi: 890
Ölüm Yeri: Kasos Adası, Yunanistan
Mezarı: Kasos Adası (ismine adanmış kilisede lahdi bulunuyor, fakat kemikleri İkaria Adası'na götürülmüştür.)
Etkinlik Alanı
Beste
Adı çeşitli kaynaklarda Kasia, Kassiane, Kassiani, Casia, Ikasia, Cassia, Cassiane, Kassiana, Kassianh, Ikasia veya Eikasia olarak da yazılan Kassia, eserleri günümüze kadar ulaşan dünyanın bilinen ilk kadın bestecidir. Bizanslıdır. Besteleri dini müzik türündedir. Kassia'nın 50'den fazla müzik parçası günümüze ulaşmıştır.
826 ya da başka kaynaklara göre 830 yılında, İmparator Theophilos, evleneceği kızı seçmesi için kendisine sunulan grup içinden, yaşıtı olan Kassia'ı beğenir. Kassia, İmparatorun kendisiyle (belki de) teolojik bir sohbet başlatma amaçlı, "Kötülükler dünyaya kadınla gelmiştir" sözüne karşılık, "İyilikler dünyaya kadınla gelmiştir" cevabını verir.
Theophilos, "Kötülükler dünyaya kadınla gelmiştir" ifadesiyle Havva'nın Adem'e verdiği elma nedeniyle Cennet'ten kovulmaları konusuna işaret ederken, Kassia da "İyilikler dünyaya kadınla gelmiştir" cevabıyla Meryem Ana'ya işaret etmiştir. Kassia'nın zeki cevabından rahatsız olan Theophilos, aynı grupta bulunan ve saygıyla susmayı tercih eden gruptaki başka bir adayla evlenir. Bu aday Theodora II olarak imparatoriçe olur.
Kassia ise, İstanbul'un yedinci tepesi olan Xerolophos'da (günümüzdeki Samatya - Çapa - Cerrahpaşa bölgesi), yönetimini de üstlendiği ve kendi adıyla anılan bir manastır kurar ve yaşamını bu manastırın yönetiminde çalışarak, besteler yaparak ve yazarak sürdürür.
Kassia'nın manastırını kurduğu İstanbul'un yedinci tepesi olan Xerolophos, Konstantin Surları yakınında olan ve günümüzde Samatya, Çapa, Cerrahpaşa olarak bilinen bölgedir.
Eserleri
(Seçki)
- "Petron ke Pavlon" 2009 yılında Theatinerkirche'de (Münich) Voca Me Grubu'nun seslendirdiği Kassia'nın "Petron ke Pavlon" parçasını dinlemek için tıklayınız
- "O Phariseos"
"O Phariseos" parçasını dinlemek için tıklayınız - "E ton leipsanon sou thike" parçasını dinlemek için tıklayınız
- "E' gapesas Theophore"
"E' gapesas Theophore" parçasını dinlemek için tıklayınız - "E ton leipsanon sou thike"
Şiir
Besteleri yanında Kassia'ya ait olduğu saptanan 261 seküler şiiri de bulunmaktadır.
I hate a murderer condemning the hot-tempered.
I hate the adulterer when he judges the fornicator.
I hate the leper who drives out the leprous.
I hate a rich man complaining as a poor man.
I hate the poor man boasting as in wealth.
I hate a debtor who sleeps unconcernedly.
I hate the verbose in an unsuitable time.
I hate silence when it is a time for speaking.
I hate the one who conforms to all ways.
I hate the one who does not encourage everyone with words.
I hate one who speaks before examining.
I hate the one who teaches knowing nothing.
(Kassia)
Ödülleri
Üyelikleri
Eğitimi
Babası Bizans sarayında yüksek rütbeli bir subay olan Kassia, zamanındaki yüksek sınıf ailelerinin geleneklerine uygun olarak özel eğitim aldı. Felsefe ve teoloji öğrendi.
Sosyal Sorumluluk Çalışmaları
Akraba ve Dostları
- Annesi:Kaynaklarda belirtilmiyor.
- Babası:Asil bir aileye mensup, Bizans sarayında yüksek rütbeli bir subay (candidatos)
Anısını Yaşatan Projeler
Kassia müzik albümü
- Kassia, Byzantinische Hymnen der frühesten Komponistin des Abendlandes, CD, Voca Me, Christophorus-Verlag 2009 (CHR 77308).
- Voca me internet sitesinde Kassia makalesi için tıklayınız
- KASSIA - ÖZEN ŞARKILARI ■ Sanat ve özene dair bir CYBORG OPERA
Kassia'ya 1211. doğum günü armağanı (2021)
Kainkollektiv, Bochum, Burak Özdemir Musicasequence Orkestrası, Berlin ve İstanbul Kadın Müzesi ortak projesi
ZAMAN PLANI
2021'in ilk yarısı: Cyborg Opera kompozisyonu ve sahnelenme çalışmaları
2021'in 2. yarısı: İstanbul ve Polonya'da gösteriler
Polonya, Türkiye ve Almanya'daki proje ortaklarının atölye çalışmaları, çevrimiçi konferans, toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları bölümleri ve görsel sanatçıların ortak çalışmaları, tüm projenin çevrimiçi sergisi
Kassia, yenilikçi yaşam tarzıyla, günümüzün Avrupası için de önemli bir rol modeldir. Bugünün bakış açısıyla Kassia'nın yol açıcı düşünürlerden, aktivistlerden ve ilk feministlerden biri olduğu söylenebilir. Kassia hiç evlenmedi. Açtığı manastırıyla kadınlar için gerçek bir güçlenme alanı kurdu. Besteci, şair ve Bizanslı başrahip sıfatları olan Kassia, eserleri günümüze ulaşan ilk kadın besteci ve Bizans sanatının önde gelen kadın figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. KASSIA, sadece bir müzisyen olarak değil, aynı zamanda bir yazar olarak önemli bir kişiliktir. Dînî içerikli şiirleri yanında, şaşırtıcı radikallikte seküler metinleri de bulunmaktadır. Doğu ile Batı müziğini şekillendiren Kassia'nın melodileri, bugünkü dînî müziğin de öncüsüdür.
Kainkollektiv, Burak Özdemir ve Musicasequence Orkestrası ile birlikte 2021'de Berlin, İstanbul, Bochum ve Krakow / Varşova arasında yaratılacak olan queer-feminist bir müzik enstalasyonu için, bu 'güçlü kadın' ve aynı zamanda tarihsel bir figür olan KASSIA'yı başlangıç noktası olarak alıyor. Geleneksel eserlerle diyalog halinde, günümüz için bir elektro-akustik çeviri anlamını içerecek yeni kompozisyonlar yaratılacak ve bu sırada Kamantcheh/Kamancha gibi tarihi enstrümanlar ve geçmişin şarkıları bugünün pop müziğinde görünür olacak projede Kassia bir pop ikonu, zamanının bir 'Beyonce'sı olarak tasarlanacak. KASSIA projesini, ona 1211. doğum gününde ithaf etmek istiyoruz. Hem bir tarihsel kişilik, hem de yenilikçi karakteri olan KASSIA figürünün karmaşıklığına işaret etmek için – KASSIA hakkında bir çevrimiçi sergi ve bir sahne prodüksiyonu ile birlikte, İstanbul Kadın Müzesi işbirliğiyle çevrimiçi bir konferans düzenlenecek. Sergi ve konferans, Almanya, Türkiye ve Polonya arasında toplumsal cinsiyet çalışmaları bölümleri ve kadın müzeleri gibi kurumlar arasında iletişim sağlayacak bir platform oluşturacaktır. Böyle bir platform günümüzde özellikle Polonya ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni sorguladığı ve İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmanın tartıştığı günümüzde, böyle bir iletişim zorunludur ve de önemlidir! Konuşma zamanında, susmaktan nefret ediyorum. / Daima her şeyi kabul edenlerden nefret ediyorum. / Diğerlerini, sözleriyle cesaretlendirmeyenlerden nefret ediyorum. / Düşünmeden konuşandan nefret ediyorum. / Bilgisiz öğretmenden nefret ediyorum.KASSIA (810-890)
Hakkında Yazılanlar
- Duygu Ataç, "Bilinen İlk Kadın Bestecilerden, İstanbullu Kassia", www.5harfliler.com, 31.8.2016. (4.9.2016)
- Theresia Kraienhorst, "Kassia, die Frau, die zu klug war, um Kaiserin zu werden", www.dradio.de, 4-9-2011 (14.3.2012).
- Sonja Schönauer, "Zu Spielarten der Mimesis in der profanen Dichtung der Kassia", Imitatio - aemulatio - Variatio: Akten des internationalenwissenschaftlichen Symposiums zur byzzantinischen Sprache und Literatur (Wien, 22.25./10./2008), ÖAW, Wien, 2010, S. 243-252.
- Anna M. Silvas, "Kassia the Nun," in: Lynda Garland (ed) Byzantine Women: Varieties of Experience 800-1200, Ashgate, 2006.
- Touliatos, Diane (Transcription/ Arrangement), "Kassia's 'Using the Apostate Tyrant As His Tool'" Kronos String Quartet's Early Music (Lachrimae Antiquae) CD, 3' 51", 1997.
- Touliatos, Diane, "Kassia (ca. 810-ca.867)", Women Composer: Music Through the Ages, Composers Born Before 1599, eds.: Martha Furman Schleifer, Sylvia Glickman, vol. I, New York, G.K. Hall, 1996, ss. 1-24.
- Dorothee Sölle, Joe H. Kirchberger u.a., Große Frauen der Bibel in Bild und Text, Herder, 3. Aufl. 1994.
- James R. Briscoe, Historical Anthology of Music by Women, Band 1, 1987, ss. 1-2.
- Diane Touliatos-Banker, "Women Composers of Medival Byzantine Chant", College Music Symposium XXIV/ı, 1984, ss. 62-80.
- Diane Touliatos-Banker, "Medieval Women Composers in Byzantium and the West", Acta Scientifica ´Musica Antiqua`, 1982, ss. 687-712.
- "Kassia: The Byzantine Hildegard of Bingen", philobiblon.co.uk, http://philobiblon.co.uk/?p=1712 (14.3.2012).
- "Kassia die Hymnographin", heiligenlexikon.de, http://www.heiligenlexikon.de/BiographienK/Kassia_Hymnographin.html (14.3.2012).
- Diane Touliatos-Miles, "Women composers in Byzantium", hellenicest.com, http://www.hellenicnest.com/dianeII.html
- "Kassia", infioline.net, http://home.infionline.net/~ddisse/kassia.html (14.3.2012).
- Voca me internet sitesinde Kassia makalesi, http://www.vocame.de/media/VocaMe_Presse_FonoForum_09.pdf
- http://de.wikipedia.org/wiki/Kassia
- http://en.wikipedia.org/wiki/Kassia
- http://orthodoxwiki.org/Kassiani_the_Hymnographer (14.3.2012).
- http://orthodoxwiki.org/Hymn_of_Kassiani (14.3.2012).
- "Kassia die Hymnographin", www.heiligenlexikon.de. (29.11.2020)
Kaynakça
Kassia tanıtım sayfasında yararlanılan kaynaklar
- Bkz. Hakkında Yazılanlar maddesi
- "Kassia die Hymnographin", www.heiligenlexikon.de. (29.11.2020)
Kassia tanıtım sayfasındaki görseller için kaynak:
©2012 Meral Akkent