Alfabetik Sıralama

A

B

C

Ç

D

E

F

H

İ

K

L

M

N

P

R

S

Ş

T

V

Y

Z

Asırlara Göre Sıralama

Konuya Göre Sıralama

Biyografi Arama

Theodora, I

Theodora, I

Muhtaç sanatçı kadınlar için bilinen ilk koruma ve hizmet evlerini açan Bizans İmparatoriçesidir.
"Hırsızlar için mahkemeler oluşturduk. Kadınlara kötü davrananlara da aynı şekilde davranmamız gerekmez mi?"

Doğum Tarihi: 500

Doğum Yeri: Konstantinopel (? Girit veya Suriye)

Ölüm Tarihi: 28/06/548

Ölüm Yeri: Konstantinopel

Mezarı: Havariyyun Kilisesi [1], İstanbul

Etkinlik Alanı

Kültür destekçisi

Kocası Justinian'nın 527'de Bizans imparatoru olmasıyla birlikte imparatoriçe ünvanını alan I. Theodora, muhtaç sanatçı kadınlar için bilinen ilk koruma ve hizmet evlerini açmıştır.

"Yeniden düşünmek", "düşünceyi tersine çevirmek" ya da "algıyı yenilemek"anlamına gelen Metanoia adı verilen bu koruma ve hizmet evleri için, Boğazın Asya yakasında Lykadion koyunda (bugünkü Vaniköy) bulunan bir saray yeniden düzenlendi ve kullanıma açıldı. 500 kişilik kapasiteli bu binada, sanatçı kadınların hayat kalitesine önemli katkılarda bulunuldu.

Binanın bulunduğu bölgedeki koruluk, Osmanlı İmparatorluğu sırasında Papaz Bahçesi olarak anılıyordu.

Kanun koyucu I. Theodora

I. Theodora, Bizanslı kadınların olumsuz yaşam şartları konusunda kocası İmparator I. Justinian'ı, bilgilendirdi ve kadınların yaşam şartlarının yeni yasal düzenlemelerle düzeltilmesi yönünde etkin rol oynadı. I. Theodora'nın imparatoriçeliği zamanında kız çocuğu köle ticareti, 17 numaralı kanun düzenlemesi ile engelledi. Kadına yönelik şiddete karşı 117 ve 134 numaralı kanun düzenlemeleri yapıldı. "Hırsızlar için mahkemeler oluşturduk. Kadınlara kötü davrananlara da aynı şekilde davranmamız gerekmez mi?" ifadesini, kadına yönelik şiddete karşı yürürlüğe giren kanunların önemini belirtmek için gerekçe olarak kullandı.

535 yılında yürürlüğe soktuğu bir yasa ile, kadınları fahişe olarak çalıştırıp kazancını elinden alan erkeklere cezai yaptırımlar getirdi. I. Theodora, Bizanz tarihinde ilk kez kız ve oğlan çocukları için, yasalarla garanti altına alınan eşit miras hakkı düzenlemesini getirdi.

Bizans toplumunda, kadınlar biyolojik, entelektüel ve ahlakî olarak erkeklerden aşağı statüde görülmekteydi. I. Theodora, koruma evleri modeliyle ve yasal reformlarla kadınları özgürleştirme potansiyeli içeren düzenlemeleri gerçekleştirme kararlılığını ve becerisini gösteren bir imparatoriçeydi.

I. Theodora'nın yaşadığı zamandaki Konstatinopolis'te gezinmek veya I. Theodora'nın muhtaç sanatçı kadınlar için açtığı, bilinen ilk koruma ve hizmet evlerinin bulunduğ, bugünkü adıyla Vaniköy'ün (Lykadion koyu) görüntüsü için tıklayınız.

Ödülleri

 

Üyelikleri

 

Eğitimi

 

Sosyal Sorumluluk Çalışmaları

I. Theodora özel servetini kullanarak yetim çocuklar için bakımevleri ve hastaneler işletecek ve giderlerini karşılayacak vakıflar kurmuştur.

Akraba ve Dostları

  • Annesi: Bilgiye ulaşılamadı, (artist)
  • Babası: Akakios (ayı oynatıcısı)
  • Oğlu: Johannes (Johannes'in babası, Theodora'nın I. Justinian'dan önceki kocasıdır.)
  • Kız kardeşleri: Komito, Anastasia
  • Yeğeni: Sophia (565-578 yılları arasında Roma İmparatoriçesi, II. Justin'nin karısı)
  • Evlilik: I. Justinian (Doğu Roma İmparatoru, 527-565 arası hüküm sürdü)

Anısını Yaşatan Projeler

İstanbul Kadın Müzesi'nin  I. Theodora konulu videosu için tıklayınız.

Hakkında Yazılanlar

Kaynakça

I. Theodora tanıtım sayfasında yararlanılan kaynaklar:
I. Theodora tanıtım sayfasındaki görseller için kaynak:

Dipnotlar

[1]: Bizans imparatorlarının da gömüldüğü Havariyyun Kilisesi, Doğu Roma İmparatorluğu'nun Ayasofya'dan sonra gelen en önemli kilisesiydi. Yerinde şu anda Fatih Camisi bulunmaktadır. Venedik'teki Basilica di San Marco, Havariyyun Kilisesi örnek alınarak inşa edilmiştir.


©2012 Meral Akkent
euro.message madebycat ®