Hava, su, toprak, deniz ve biz
Hava kirliliği
Hava kirliliğinin esas nedenleri termik santrallerin enerji üretimi, endüstriyel üretim, konutların enerji tüketimi ve trafiktir.
Hava kirliliği nedeniyle 2015'te sadece Avrupa'da, yaklaşık yarım milyon insan öldü. Dünyada her yıl yaklaşık 6.5 milyon insan hava kirliliği nedeniyle ölmekte.
Su kirliliği
Tarımda kullanılan kimyasal gübreler, böcek ilaçları, madencilik çalışmaları ve endüstriyel üretim sırasında ortaya çıkan ağır metaller su kirliliğine neden oluyor.
Kirlenmiş tatlı su, balıkların yaşamını tehdit ediyor, kanser ve böbrek hastalıklarına, balıklarda ve insanlarda kısırlığa yol açabiliyor.
Tüm dünyadaki atık suların %80'inden fazlası arıtılmadan doğaya bırakılıyor.
Toprak kirliliği
Tarımsal alanlarda çevreye zararlı kimyasal kullanımı, hatalı sulama, çöplerin yanlış imhası, nükleer atıkların depolanma sorunları, diğer tehlikeli maddeler ve madencilik çalışmalarında açığa çıkan ağır metaller toprak kirliliğinin nedenleri.
Toprak kirliliği, daha az tarımsal verime, arı ölümlerine, gıda üretiminde azalmaya, bizi hasta eden zehirli besin zincirinin oluşmasına ve birçok başka zararlı etkiye neden oluyor.
Deniz kirliliği
Okyanuslardaki kirlenme, kanalizasyon atıkları ve düşünmeden denize atılan şeyler nedeniyle, genellikle suda değil, karada oluşuyor.
Tankerlerin ve petrol kuyularının neden olduğu kazalardan kaynaklanan yağ tabakaları, balık üretim çiftlikleri ve balıkçılıktan kaynaklanan kalıntılar, su yüzeyini kaplayan zehirli alg tabakaları, yaklaşık 3,5 milyar insanın gıda kaynağını tehlikeye sokuyor.
Şu anda, su altında yaşamın artık mümkün olmadığı yaklaşık 500 kadar "ölüm bölgesi" oluşmuş durumda.
Kimyasal kirlilik
Tahrip gücü yüksek kimyasal kazalar, asbest, kurşun ve ağır metaller gibi zararlı maddelerin etkilerine sürekli maruz kalış, kimyasal kirliliğin nedenleri. Asbest, dünyada her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Su borularında veya boyalardaki kurşunun, çocukların IQ'su üzerinde olumsuz etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya çıktıysa da diğer birçok toksik maddenin etkisi, henüz araştırmadı bile.
Çöp
Çöpler yakılırken havayı, toprağı, bitki örtüsünü, hayvanları, denizleri, nehirleri ve gölleri zehirliyor.
Yaşam tarzımız, dünyada çöpün artmasının neden oluyor. Kişi başına gelir arttıkça, çöp üretimi de artıyor.